NYHETER
KALENDER
FRAKTIONER
GSGBG TILL IPHONE
NYHETER

Rapport från fredagens ölprovning

Publicerad: 2015-11-23

City Pub
En underbar provning avlöpte i fredags för en samling glada gaisare, vilka öl provades och vad hette de egentligen? Var de goda? Javisst, här kommer svaren på alla era frågor.
Varsågoda!

Elva förväntansfulla personer hade samlats för fredagens ölprovning på City Pub. Temat för kvällen var julöl och några specialare.

City Pubs trotjänare, Johan Ringesten, som höll i provningen konstaterade att några av gästerna var väldigt bekanta ansikten, och några hade han inte sett på länge, till några helt nya. Perfekt alltså! Han öppnade med att säga att han inte tänkte hålla någon ölskola utan att vi skulle gå rätt på provningen. Direkt passade gästerna på att fråga om det bara var rostningen som skilde ölens mörkhet åt eller om det fanns fler orsaker, det ena ledda till det andra och vips hade vi fått oss en fin, längre introduktion i konsten att brygga öl!

Pang på provning! Fyra julöl stod upphällda, i stigande mörkhet, från vänster till höger.

1. Oppigårds Winter ale, En snäll julöl med lite besk eftersmak, och årets batch var just lite beskare än tidigare års. En trevlig öl.

2. Ocean julöl. Även den en trevlig julöl med lite engelsk touch, sades det, pga malten. Påminde om den första, men inte med samma beska. Även den trevlig.

3. Nögne Ö God Jul 2012 (bryggd 2011). Här snäppade vi upp mörkheten till svart. En mycket mer kraftig och tjockare öl. Johan hade lagrat denna öl i tre år hemma för att servera oss den. En rejäl smak mötte oss, det spritsiga (kolsyran) hade försvunnit men det fanns liv i den! Den här var rökigare och kryddigare i smaken än de tidigare, och smaken satt kvar länge, som en trevlig whisky. Starkt var det 8,7%.

4. Mikkeller Til Fra Via 2012 (bryggd 2011). Lika svart som den tidigare och även den gömd i källaren hemma hos Johan till vår glädje. Wow, en redig knock! Kryddad med nejlika, apelsin och mörkt socker, hade den också en tjock belgisk stil! En riktig mörk höjdare på 8,0%!

Mellanlandning i provningen, nu lämnade vi julölen för att gå på två udda fåglar:

5. Liefmans Cuvée Brut - Körsbärsöl. Här var det friskt! En riktigt fin körsbärsöl, suröl gjord på just sagda körsbär. Söt och lite torr, men inte sötsliskig som läskcidern och inte heller urtorr som fransk cider. Urgod så här efter alla mörka julöl. Kan varmt rekommenderas!

6. Mikkeller Mexas Ranger. En dark ale med olja, lakrits och chili. Mörkare rostad och rikligt kryddad, allt annat än söt. Chilin biter igenom och sätter sig på läpparna! En verkligt annorlunda öl! Cooper fick en ny favoritöl!

Efter lite överläggning så röstades det fram vilken som var kvällens bästa öl och körsbärsölen kom på klar tvåa, och vinnaren var Mikkellers Til Fra Via, en riktig höjdare jag varmt kan rekommendera!

Vi tackade Johan för denna riktigt trevliga provning med fina smakupplevelser vi nog inte hade kommit över annars. De lagrade ölen hade vi aldrig fått smaka på annat ställe! Toppen!

Sällskapet satt kvar vid borden och samtalen strömmade högt och lågt, från anekdoter om smygsupare på jobbet, till färgen på Mölndalsån och om inte Behemoths senaste skiva The Satanist var en av de bästa någonsin, nej verkligen inte! Det måste ju såklart vara någon av Bathorys skivor!

Vi ser med glädje fram emot nästa provning!

Stort tack alla som kom!

Väl mött igen!

Mattias Königsson


Dela Publicerad av:
Mattias Königsson
mattias.konigsson@gronsvartgbg.se
MEDLEMSKAP 14
SOUVENIRER

Göteborgs stolthet
T-Shirts: 200 kr

CR Webbyrå Söne Buss Folie & Papper Punkstore CityPub Rockhouse

Designed & Powered by: CR Webbyrå